Morotsfrallor (24 st)
5 dl vatten
25 gram jäst
1 msk flytande honung
3 tsk salt
3 dl grovrivna morötter
1 dl havrekross (vi använde rågkross ist)
2 dl vetekross
1/2 dl krossade linfrön
10 dl dinkelfullkornsmjöl
1/2 dl rapsolja
Värm vattnet fingervarmt, häll i en bunke, smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt honung, salt, morötter, havre- och vetekross samt linfrön. Rör om. Tillsätt mjölet och oljan lite i taget och arbeta till en deg. Denna deg ska vara ganska lös och fastna lite i händerna även när den är färdig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter, eller tills den har jäst till dubbel storlek. Dela degen i fyra bitar och knåda dem lätt på mjölat bakbord. Rulla till fyra längder. Dela längderna i 24 bitar och forma till runda, platta frallor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 minuter till. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk.
Dessa nyuttagna ur ugnen med smör och ost som smälter på - MUMS!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar